Táplálkozástudományi Mesterképzési Szak

  • Szak neve:   Táplálkozástudományi mesterképzési szak (MSc)
  • Szerezhető szakképzettség: okleveles táplálkozástudományi szakember

 

  • Képzési idő: 4 félév
  • Képzési forma: Államilag finanszírozott, teljes idejű, nappali tagozat és részidejű, levelező tagozat (költségtérítéses formában is indul)
  • Mi a képzés célja?
    A képzés célja táplálkozástudományi szakemberek képzése, akik egészségügyi, élelmiszeripari és természettudományos szemléletük, tudásuk birtokában képesek a világszerte fokozódó igényeknek megfelelően, az egészségmegőrzés szempontjait is figyelembe vevő minőségi élelmiszerek, funkcionális élelmiszerek, étrend- kiegészítők, speciális tápszerek, gyógytermékek, gyógyhatású termékek fejlesztésére és magas szintű táplálkozástudományi kutató, tanácsadó, egészségnevelő munkára, az élelmiszerbiztonsággal és toxikológiai  vizsgálatokkal kapcsolatos szabályozási rendszer kialakítására ágazatközi és társadalmi együttműködésben, hazánkban és az Európai Unióban. A táplálkozástudomány legújabb eredményeit képesek a gyakorlatban hatékonyan alkalmazni az elvárásoknak megfelelően a kutatás-fejlesztés, az élelmiszeripar, az oktatás, az egészségmegőrzés és egyéb vonatkozásban, hazai és nemzetközi szinten. Képességeiket azon országban, intézményben alkalmazhatják a gyakorlatban is, ahol az irányadó jogszabályok, irányelvek, protokollok ezt lehetővé teszik. Felkészültek tanulmányaik doktori képzésben történő folytatására.
  • Hol helyezkedhetnek el a táplálkozástudományi szakemberek?

    Élelmiszeripari kis és nagyvállalatoknál a termelés, termékfejlesztés, minőségirányítás,

    élelmiszerbiztonság, K+F területén

    Élelmiszerbiztonsági szakhatóságok, felügyelő szervek élelmiszerellenőr, élelmiszervizsgáló

    munkatársaiként

    Fogyasztóvédelem területén

    Élelmezési szakértőként szaktanácsadói vállalkozásoknál, közétkeztetésben

    Egészségügyi államigazgatási intézményekben

    Önkormányzatok egészségügyi és szociális osztályai

    Egyetemi és főiskolai tanszékeken, azok intézeteiben, kutatóhelyein

    Közoktatási intézményekben, civil szervezeteknél

  • Oktatási program

    • Elméleti alapozás 

      • Élelmiszerkémia, élelmiszertechnológia, élelmiszer nyersanyagismeret, biokémia, élettan-kórélettan, mikrobiológia, a humán mikrobiom, gazdasági és menedzsment ismeretek, biostatisztikai és epidemiológiai ismeretek, bioetika, kommunikáció

    • Szakmai törzsanyag 

      • Élelmiszertoxikológia, élelmiszer analitika, élelmiszer higiénia, minőségügy és élelmiszer-minőségbiztosítás, élelmiszerjog, menedzsment, termékfejlesztés, táplálkozásmarketing, gyógyszertan, belgyógyászat, klinikai dietetika, táplálkozás- és funkcionális élelmiszertudomány, táplálkozásterápia, funkcionális élelmiszerek, GMO élelmiszerek és analitikájuk, funkcionális genomika, nutrigenomika, gyógyszerek, nutriensek, étrendkiegészítők interakciói, gerontológia

  • Doktori képzés
    A Debreceni Egyetem Táplálkozás- és Élelmiszertudományi Doktori Iskolájában, van lehetőség doktori címet szerezni a népegészségügyi területen is. A Doktori Iskolának több, mint 60akkreditált oktatója, illetve több, mint 50 nappali tagozatos és levelező hallgatója van.
  • A mesterképzésbe történő belépésnél előzményként elfogadott szakok
    • 1. Teljes kreditérték beszámításával vehető figyelembe: az orvos- és egészségtudomány képzési területről az ápolás és betegellátás alapképzési szak ápoló, dietetikus szakirányai, az egészségügyi gondozás és prevenció alapképzési 1993 szak védőnő, népegészségügyi ellenőr, valamint a dentálhigiénikus szakiránya, az agrár képzési területről az élelmiszermérnöki alapképzési szak, a természettudomány képzési területről a biológia alapképzési szak, továbbá a felsőoktatásról szóló 1993. évi LXXX. törvény szerinti főiskolai szintű ápoló, dietetikus, közegészségügyi- járványügyi felügyelő, védőnő, élelmiszertechnológus mérnöki, biológiatanári, biológus laboratóriumi operátor alapképzési szakok.
    • 2. A 4. pontban meghatározott kreditek teljesítésével elsősorban számításba vehető: a sporttudomány képzési területről a humánkineziológia, a rekreációszervezés és  egészségfejlesztés alapképzési szak egészségfejlesztés specializációja, az agár képzési területről a növénytermesztő mérnöki, az állattenyésztő mérnöki, a kertészmérnöki, a mezőgazdasági mérnöki, a természettudomány képzési területről a kémia, a műszaki képzési területről a biomérnöki, a környezetmérnöki alapképzési szak.
    • 3. A 4. pontban meghatározott kreditek teljesítésével vehetők figyelembe továbbá: azok az alapképzési és mesterképzési szakok, illetve a felsőoktatásról szóló 1993. évi LXXX. törvény szerinti szakok, amelyeket a kredit megállapításának alapjául szolgáló ismeretek összevetése alapján a felsőoktatási intézmény kreditátviteli bizottsága elfogad.
    • 4. A 2. és a 3. pontban megadott oklevéllel rendelkezők esetén a mesterképzési képzési ciklusba való belépés minimális feltételei A mesterképzésbe való belépéshez szükséges minimális kreditek száma 50 kredit az alábbi területekről:
      • természet- és egészségtudományi ismeretek (biológia, sejtbiológia, mikrobiológia, genetika, kémia, biokémia, anatómia) területéről 40 kredit; 
      • agrártudományi és gazdasági ismeretek (élelmiszerkémia, élelmiszeripari alapműveletek, gazdasági-gazdálkodási ismeretek) területéről 10 kredit.
  • A mesterképzésbe való felvétel feltétele, hogy a hallgató legalább 40 kredittel rendelkezzen. A hiányzó krediteket a felsőoktatási intézmény tanulmányi és vizsgaszabályzatában meghatározottak szerint meg kell szerezni.
     
  • Tárgyi feltételek
    A Debreceni Egyetem, mint az ország egyik legnagyobb felsőoktatási intézményének szolgáltató egységei: Egyetemi és Nemzeti Könyvtár, Informatikai Szolgáltató Központ, Mentálhigiénés Központ, Kulturális- és Konferenciaközpont, PONT Szolgáltató Központ, hallgatói civil szervezetek.
    A szakmai képzést segítik: gyakorlótermek, előadótermek.
  • Humánerőforrás
    A Debreceni Egyetem Egészségtudományi Karának, valamint Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karának kiemelkedő felkészültségű oktatógárdája vesz részt a képzésben, valamint nagy gyakorlati és oktatási tapasztalattal külső szakemberek várják a hallgatókat a gyakorlóhelyeken.
  • Ösztöndíjak
    Pannónia Program, Tehetséggondozó Program keretében kiemelt ösztöndíj-lehetőség, tudományos diákköri tevékenység, sportösztöndíj.
  • Jelentkezés
    A jelentkezés részletes feltételeiről a Felsőoktatási felvételi tájékoztató című kiadványból és az Országos Felsőoktatási Információs Központ honlapjáról (FELVI) lehet tájékozódni.

 

  • Záróvizsga tételsor

 

Legutóbbi frissítés: 2025. 02. 06. 08:14