Táplálkozástudományi Mesterképzési Szak

A táplálkozástudományi mesterképzés során a hallgatók elmélyült ismereteket szereznek az emberi táplálkozás élettani, biokémiai és dietetikai alapjairól, valamint a táplálkozással összefüggő betegségek megelőzésének és kezelésének lehetőségeiről. A multidiszciplináris megközelítés ötvözi az orvosi, biológiai, élelmiszertudományi és közegészségügyi ismereteket. A végzettség tudományos kutatásokban, egészségfejlesztési programokban, illetve az élelmiszeripar, kutatóintézetek vagy közegészségügyi szervezetek szakértői munkaköreiben is hasznosítható.

A mesterképzési szak megnevezése:
a)  magyar nyelven: táplálkozástudományi
b)  angol nyelven: Nutritional Sciences

A mesterképzési szakon szerezhető szakképzettség oklevélben szereplő megnevezése:
a)  magyar nyelven: okleveles táplálkozástudományi szakember
b)  angol nyelven: Nutritionist

A mesterképzési szak képzési terület szerinti besorolása: orvos- és egészségtudomány képzési terület; A végzettségi szint besorolása: mesterfokozat (master of science, rövidítve: MSc); az európai keretrendszer szerint: 7

A képzés időtartama:                      4 félév
Képzési forma:                                 nappali és levelező tagozat
Finanszírozási forma:                      állami ösztöndíjas és önköltséges forma 
Költségtérítés összege:                  400.000 Ft/félév
Szerezhető fokozat:                        MSc
Megszerzendő kreditek száma:    120

A képzés célja: Olyan táplálkozástudományi szakemberek képzése, akik egészségügyi, élelmiszeripari és természettudományos szemléletük, tudásuk birtokában képesek a világszerte fokozódó igényeknek megfelelően, az egészségmegőrzés szempontjait is figyelembe vevő minőségi élelmiszerek, funkcionális élelmiszerek, étrend- kiegészítők, speciális tápszerek, gyógytermékek, gyógyhatású termékek fejlesztésére és magas szintű táplálkozástudományi kutató, tanácsadó, egészségnevelő munkára, az élelmiszerbiztonsággal és toxikológiai  vizsgálatokkal kapcsolatos szabályozási rendszer kialakítására ágazatközi és társadalmi együttműködésben, hazánkban és az Európai Unióban. A táplálkozástudomány legújabb eredményeit képesek a gyakorlatban hatékonyan alkalmazni az elvárásoknak megfelelően a kutatás-fejlesztés, az élelmiszeripar, az oktatás, az egészségmegőrzés és egyéb vonatkozásban, hazai és nemzetközi szinten. Képességeiket azon országban, intézményben alkalmazhatják a gyakorlatban is, ahol az irányadó jogszabályok, irányelvek, protokollok ezt lehetővé teszik. Felkészültek tanulmányaik doktori képzésben történő folytatására.

Jelentkezés feltétele: A felvételi kérelmet az (Oktatási Hivatal) OH által működtetett informatikai rendszer segítségével kitöltött elektronikus nyomtatványon (elektronikus úton) lehet benyújtani. Az OH a felsőoktatási intézmény számára elérhetővé teszi a pályázók személyi és elérhetőségi adatait, valamint a kérelmek elbírálásához szükséges adatokat.
A jelentkezés részletes feltételeiről a Felsőoktatási felvételi tájékoztató című kiadványból és az Országos Felsőoktatási Információs Központ honlapjáról lehet tájékozódni.

A jelentkezés sajátos feltételei: 
A mesterképzésbe történő belépésnél előzményként elfogadott szakok:

Teljes kreditérték beszámításával vehető figyelembe: az orvos- és egészségtudomány képzési területről az ápolás és betegellátás alapképzési szak ápoló, dietetikus szakirányai, az egészségügyi gondozás és prevenció alapképzési 1993 szak védőnő, népegészségügyi ellenőr, valamint a dentálhigiénikus szakiránya, az agrár képzési területről az élelmiszermérnöki alapképzési szak, a természettudomány képzési területről a biológia alapképzési szak, továbbá a felsőoktatásról szóló 1993. évi LXXX. törvény szerinti főiskolai szintű ápoló, dietetikus, közegészségügyi- járványügyi felügyelő, védőnő, élelmiszertechnológus mérnöki, biológiatanári, biológus laboratóriumi operátor alapképzési szakok.

Meghatározott kreditek teljesítésével elsősorban számításba vehető: a sporttudomány képzési területről a humánkineziológia, a rekreációszervezés és egészségfejlesztés alapképzési szak egészségfejlesztés specializációja, az agár képzési területről a növénytermesztő mérnöki, az állattenyésztő mérnöki, a kertészmérnöki, a mezőgazdasági mérnöki, a természettudomány képzési területről a kémia, a műszaki képzési területről a biomérnöki, a környezetmérnöki alapképzési szak.

Meghatározott kreditek teljesítésével vehetők figyelembe továbbá: azok az alapképzési és mesterképzési szakok, illetve a felsőoktatásról szóló 1993. évi LXXX. törvény szerinti szakok, amelyeket a kredit megállapításának alapjául szolgáló ismeretek összevetése alapján a felsőoktatási intézmény kreditátviteli bizottsága elfogad.

A mesterképzésbe való belépéshez szükséges minimális kreditek száma 50 kredit az alábbi területekről:

  • természet- és egészségtudományi ismeretek (biológia, sejtbiológia, mikrobiológia, genetika, kémia, biokémia, anatómia) területéről 40 kredit;
  • agrártudományi és gazdasági ismeretek (élelmiszerkémia, élelmiszeripari alapműveletek, gazdasági- gazdálkodási ismeretek) területéről 10 kredit.

A mesterképzésbe való felvétel feltétele, hogy a hallgató legalább 40 kredittel rendelkezzen. A hiányzó krediteket a felsőoktatási intézmény tanulmányi és vizsgaszabályzatában meghatározottak szerint meg kell szerezni.

Pontszámítás:
Felvételi pontok: - felvételi elbeszélgetés: 50 pont és - oklevél minősítése alapján: 40 pont
A felvételi elbeszélgetés várható ideje: pontos információk később.
Mesterképzés esetén a jelentkező teljesítményét 100 pontos rendszerben szükséges értékelni, amely tartalmazza a többletpontokat is. Azon jelentkezők számára, akik esélyegyenlőség jogcímen többletpontra jogosultak, jogcímenként külön-külön kell meghatározni a maximálisan kapható pontokat, és az összes jogcímet figyelembe véve – az esélyegyenlőségben részesítendők többletpontja – nem lehet több 10 pontnál, és nem lehet kevesebb 1 pontnál.

Konzultációs alkalmak: A levelező munkarendű képzésben a hallgatók tanóráira tömbösítve, havi rendszerességgel hétfőtől péntekig kerül sor. A konzultációs rend megtekinthető: https://etk.unideb.hu/konzultacios-rend

A jelentkezés elfogadása: A felvételi eljárási rend kritériumainak eleget tevő jelentkezőt a kreditelismerési eljárás eredményéről és a szóbeli felvételi elbeszélgetés időpontjáról az intézmény írásban tájékoztatja.

A felvételi vizsga: Rövid szakmai elbeszélgetés, melyre 2025.06.23. - 2025.07.01. között kerül sor. (A pontos időpontról a jelentkezők egyéni értesítés alapján kapnak tájékoztatást.)

A pontszámítás módja: A mesterképzésbe történő felvételi eljárás során legfeljebb 100 pont szerezhető, mely tartalmazza a többletpontokat is. Előnyben részesítés címén a felső-oktatási intézmények saját hatáskörben meghatározott, de legfeljebb 10 többletpontot adhatnak. Az összesített pontszámot az oklevél minősítése, a szóbeli elbeszélgetés és a többletpontok adják.  

A bemeneti feltételként meghatározott alapképzésben, illetve korábbi főiskolai képzésben szerzett oklevél minősítésének nyolcszorosa (maximum 40 pont).  A felvételi elbeszélgetés témája a jelölt szakmai motivációjának megismerése, szakmai önéletrajzának bemutatása. 

Felvételi pontok: 
   -  felvételi elbeszélgetés (szóbeli): 50 pont 
   -  oklevél minősítése alapján: 40 pont (minősítés x 8) 

Többletpontok odaítélésének szabályai a felvételi eljárásban: (legfeljebb 10 többletpont) 
   -  esélyegyenlőségi maximum pont: 10 pont
          -  fogyatékosság: 8 pont 
          -  gyermekgondozás: 8 pont 
          -  hátrányos helyzet: 4 pont 
   -  1. nyelvvizsga / felső (C1) komplex: 8 pont 
   -  2. nyelvvizsga / felső (C1) komplex: 8 pont 
   -  2. nyelvvizsga / közép (B2) komplex: 4 pont 
   -  OTDK: 5 pont 
   -  intézményi TDK 1-3. hely: 3 pont 
   -  demonstrátor: 5 pont 

Csatolandó dokumentumok: felsőfokú oklevél, többletpontok igazolására szolgáló dokumentumok, 3-5 oldalas kibővített szakmai önéletrajz (portfólió), motivációs levél. 

Felvételi döntés: Az Egyetem a felvételről vagy a felvétel elutasításáról szóló döntését írásban közli a jelentkezővel. A felvételi eljárás egyéb szabályai tekintetében a felsőoktatási felvételi eljárásról szóló 423/2012. (XII. 29.) Korm. rendelet szabályai szerint kell eljárni.

Tantervi háló:

 

További információ:

Dr. Somodi Sándor egyetemi docens, szakfelelős, somodi@med.unideb.hu

Szász Anna Edit ügyvivő-szakértő, szasz.anna@etk.unideb.hu

 

Mesterképzési szak felelőse:

Dr. Somodi Sándor egyetemi docens, szakfelelős, somodi@med.unideb.hu

 

KÉPZÉSI PROGRAM

Képzési és kimeneti követelmények

Záróvizsga tételsor

 

 

 

Legutóbbi frissítés: 2025. 05. 16. 12:12