Új jegyzet Karunkon

A Debrecen University Press kiadásában jelent meg Dr. Sipos László "A gyermek védelmében. A gyermeki jogoktól a hatósági intézkedésig" című új jegyzete, amely a gyermekvédelem minden bizonnyal legneuralgikusabb fejezeteivel foglalkozik. Egyben lehetőséget ad arra, hogy a legújabb törvénymódosításokat is figyelembe véve foglalja össze a gyermeki jogokat, továbbá a gyermekvédelmi gondoskodás hatósági intézkedéseit. A jegyzet elsősorban az ápolás és betegellátás, az egészségügyi gondozás és prevenció, valamint a szociális munkás és az egészségügyi tanár szakos hallgatóknak készült, de haszonnal forgathatják a gyakorlatban dolgozó szakemberek is.

A könyv első részében a szerző a gyermekvédelem alapfogalmait tekinti át, elsődlegesen a gyermekvédelmi törvény definíciói alapján. A második részben a gyermeki jogok bemutatására és elemzésére kerül sor, ideértve a gyermek saját családi környezethez való jogának garanciális szabályait, a helyettesítő védelem intézményét. A fejezet tárgyalja a családból kikerült, nevelésbe vett gyermeket megillető különleges jogokat, továbbá a speciális gyermekotthonban elhelyezett gyermek fokozott védelmét is.
A harmadik rész „A gyermeki jogok védelme” címet viseli. A törvényekben is rögzített gyermeki jogok is csak akkor érnek valamit, ha azok megfelelően biztosítottak, ezért nagyon fontos áttekinteni a gyermeki jogérvényesítés garanciáit, valamint azon intézményeket, melyek fő kötelessége a gyermeki jogok védelme. A jegyzet külön foglalkozik a gyermekjogi képviselő jogaival és kötelezettségeivel.
A negyedik részben a gyermekvédelmi rendszer alappilléreit mutatja be a szerző. Ehhez kapcsolódóan vázolja a gyermekvédelmi jelzőrendszer legfontosabb szabályait.
Az ötödik rész tárgyalja a gyermekvédelmi gondoskodás hatósági intézkedéseit, azaz a hátrányos (és halmozottan hátrányos) helyzet fennállásának megállapítását, a védelembe vételt, a megelőző pártfogás elrendelését, a családba fogadást, az ideiglenes hatályú elhelyezést, a nevelésbe vételt, a nevelési felügyelet elrendelését, az utógondozást, végül pedig az utógondozói ellátás elrendelését.

 

Legutóbbi frissítés: 2022. 08. 12. 13:39