A szociális gazdaság jövője – nemzetközi kurzus 

Tíz napos nemzetközi kurzus kezdődött Karunkon a héten a Szociális Munka és Szociális Gazdaság közös mesterképzés keretében, amelyre Ausztriából, Romániából és Csehországból érkeztek hallgatók. A program megnyitóján Rusinné Dr. habil Fedor Anita általános és tudományos dékánhelyettes és Dr. Patyán László a kurzus egyik koordinátora köszöntötte a részt vevőket.
  

A képzés fókuszában a társadalmi vállalkozások helyi társadalmakban betöltött szerepének újragondolása és a különböző társadalmi vállalkozási modellek megismerése áll, célja, hogy a résztvevő hallgatók, a jövő szakemberei, a szociális gazdaság szervezeteinek leendő vezetői megismerjék az egyes országok gyakorlatait, illetve a működő helyi társadalmi vállalkozásokat és az adaptálható modelleket. 
A hallgatók számos szervezet munkájával ismerkednek meg az elkövetkező napokban, látogatást tesznek a Start Nonprofit Kft.-nél, a Human-Net Alapítványnál, megismerkednek a Csodavár korai fejlesztő központ, a Mustárház és a Labor Café szolgáltatásaival.

 


A kurzus fontos eleme ugyanis annak kiemelése, hogy a szociális gazdaság lokális színtereken erősíti a közösség gazdasági teljesítőképességét, melynek eredményeképpen rugalmasan igazodik a helyi szükségletekhez, csökkenti a lakosság függőségét a globális gazdasági folyamatoktól.

 


A szociális gazdaság csökkenti a munkaerőpiaci szempontból veszélyeztetett csoportok társadalmi kirekesztődésének kockázatát, így közvetlenül járul hozzá a közösségi politikák megvalósulásához. 

 


A kurzus munkájába bekapcsolódnak karunk magyar és külföldi hallgatói is.


 

 

 

 

 

Legutóbbi frissítés: 2022. 08. 12. 13:39