DExam nyelvvizsga Karunkon

Az Oktatási Hivatal határozata alapján 2019 őszétől karunk is hivatalos, akkreditált DExam nyelvvizsga hely lett, angol nyelvből. 

Az újdonsült vizsgahely első rendezvényét augusztus végén tartotta, ahová meghívtuk Nyíregyháza középiskoláinak és általános iskoláinak az igazgatóit, nyelvtanárait, kollégáinkat és a sajtó képviselőit.

Az érdeklődőket Dr. habil Móré Mariann dékán köszöntötte, aki megnyitójában kiemelte, hogy a DExam egy speciális, mondhatni a Debreceni Egyetem knowhow-ja, sem szellemiségében, sem a vizsga metódusát tekintve nincs másik ilyen nyelvvizsga.

Elsősorban az életközeliséget célozza, vagyis életszerű helyzeteket próbál meg modellezni. Olyan beszélgetésekre épít, amely két egyenrangú nyelvvizsgázó, és nem egy vizsgázó és egy nyelvtanár között folyik, természetesen szakmai felügyelet mellett. Nagyon szeretik a hallgatók, ami persze nem jelent engedményt a vizsgáztatás színvonalát és szakmaiságát.

A vizsgarendszer felépítéséről a vizsgaközpont koordinátora és nyelvtanára, Dr. Kovács Magdolna és Gergely Nikoletta adott részletes tájékoztatást. Ezt követően próbanyelvvizsgát néztek meg az érdeklődők, és meghallgatták a vizsga kiértékelését. A próbanyelvvizsgára két bátor fiatalember ugrott be, akik a nagy hőség ellenére remekül teljesítettek. 
A vizsgahely vezetője: Tilki Ágnes


A DExam nyelvvizsga legfontosabb jellemzői:

  • Érdeklődési körnek megfelelően választható Humán vagy Reál modul,
  • életszerű feladatok a szóbeli és írásbelin,
  • páros vizsga; tehát a szóbelin akár a felkészülő párunkkal is lehet vizsgázni,
  • a szóbeli első feladatára van 10 perc felkészülési idő, ahol szótárt használható,
  • az írásbeli szövegalkotás részén is lehet szótárt használni,
  • A komplex vizsga sikeressége független attól, hogy a szóbeli és /vagy az írásbeli részvizsga eredménye eléri-e a 60%-ot. Ez azt jelenti, hogy például az Íráskészség vizsgarészen elért gyenge teljesítményt akár a Beszédértés, akár a Beszédkészség vizsgarészben elért jó teljesítmény is kompenzálhatja.


Fontos változások a DExam vizsgarendszerben

  • Minden szinten használható akár egynyelvű, akár kétnyelvű nyomtatott szótár az Íráskészség vizsgarészen.
  • A középfokú (B2) és felsőfokú (C1) Beszédkészség vizsgarészen az 1. feladatra való felkészülés során a vizsgázók egynyelvű és/vagy kétnyelvű nyomtatott szótárt használhatnak. A felkészülésre 10 perc áll rendelkezésre.
  • A felsőfokú (C1) Olvasáskészség és nyelvismeret vizsgarészből kikerült a Hiányos szöveg kiegészítése szókészletből és a Hibajavítás feladat, így a vizsgán kettővel kevesebb - 6 helyett csak 4 - feladatot kell megoldani. Erre 90 perc áll a vizsgázók rendelkezésre.

Az Őszi vizsgaidőszak 2019. október 19. - november 17. között várjuk a vizsgázókat. 
A Középfok (B2) Írásbeli és Hallásértés rész időpontja: 2019. október 19.
Jelentkezési határidő: 2019. szeptember 26. (csütörtök)

Legutóbbi frissítés: 2022. 08. 12. 13:39